Ağız ve diş sağlığı uzmanları, sadece 4 dakikalık bir alışkanlıkla demans riskinin azaltılabileceğini belirtiyor. Harvard Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Dr. Alp Kantarcı, sabah ve akşam günde 2 dakika diş fırçalamanın, sağlıklı bir beyin için önemli olduğunu vurguluyor.

AĞIZ SAĞLIĞI VE DEMANS ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR?

Dr. Kantarcı'ya göre, ağız hijyeninin ihmal edilmesi kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar, ağız hastalıklarının nörolojik hastalıklarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

Özellikle diş eti hastalıklarının bunama riskini artırabileceği belirtiliyor. Ağızda bulunan Porphyromonas gingivalis gibi zararlı bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine zarar verebilir ve bilişsel bozulmayı tetikleyebilir.

ARAŞTIRMALAR NE SÖYLÜYOR?

Ağız sağlığı ve bunama arasındaki bağlantıyı inceleyen çalışmalarda, kötü ağız hijyenine sahip bireylerde bilişsel bozukluk riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 14 farklı çalışmanın 34.000 katılımcıyla yapılan analizine göre, diş kaybı yaşayan bireylerde bilişsel gerileme riski %50 daha fazla olarak saptanmıştır.

Diş bakımını ihmal etmek, bakteri birikimine ve diş eti iltihabına yol açarak ilerleyen süreçte bilişsel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Dr. Kantarcı, yalnızca dişleri fırçalamanın yeterli olmadığını, diş etleri ve dilin de temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ağız sağlığını korumak için şu adımlar öneriliyor:

·        Günde iki kez dişlerin fırçalanması

·        Diş ipi kullanımı

·        Dil temizliği yapılması

·        Ağız gargarası kullanılması

Özellikle gece diş fırçalamanın önemine dikkat çeken Dr. Kantarcı, tükürük salgısının azalması nedeniyle gece boyunca bakterilerin daha hızlı biriktiğini ve bu nedenle akşam diş fırçalamanın kesinlikle atlanmaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ